HOLESTEROL IN MIŠIČNA MASA
Ob besedi holesterol ima velika večina ljudi asociacijo na neko malo, škodljivo zadevo, ki se prilepi na stene naših žil in povzroča infarkte ter druge kardiovaskularne zaplete s potencialnim smrtnim izidom. Zaradi tega se dandanes marsikdo še vedno pogosto izogiba ali izjemno omejuje prehranske vire holesterola. Sodobni znanstveni izsledki so sicer pokazali, da pri zdravi populaciji vnos holesterola iz prehranskih virov ne slabša pokazateljev kardiovaskularnega zdravja ter da v do sedanjih študijah ni bilo najdene povezave med vnosom holesterola in pojavom kardiovaskularnih obolenj. Poleg tega naše telo, natančneje jetra, prebavila, nadledvična žleza in reproduktivni organi dnevno proizvajajo holesterol, saj je nujno potreben. Povprečen odrasel človek dnevno proizvede okoli gram holesterola. Holesterol je namreč eden od gradnikov celičnih membran in jim zaradi svoje strukture omogoča večjo rigidnost. Poleg tega je tudi prekurzor za vse steroidne hormone (testosteron, estradiol, progesteron, aldosteron, kortizol), žolčne soli in vitamin D v našem telesu. Ko vnašamo holesterol s prehranskimi viri, se ustrezno količinsko zmanjša endogena proizvodnja.
Holesterol kot molekula pa je postal predmet zanimanja tudi na področju povečanja mišične mase, saj je kar nekaj študij pokazalo pozitiven vpliv na le-to. Precej odmevna je bila študija Van Vlieta in sodelavcev (2017), v kateri so pokazali višji nivo miofibrilarne mišične proteinske sinteze (MPS) pri skupini, ki je po treningu z obremenitvijo zaužila cela jajca, v primerjavi s skupino, ki je zaužila enako količino beljakovin le iz beljakov. Ta rezultat nakazuje na to, da lahko tudi druge snovi, ne le beljakovine oziroma aminokisline, vplivajo na MPS. V rumenjaku se poleg vitaminov, mineralov in nabora različnih maščobnih kislin nahaja seveda tudi holesterol. V dveh drugih, rahlo starejših študijah, so raziskovalci precej jasno pokazali statistično značilen višji dvig puste telesne mase po 12 tedenskem obdobju treningov z obremenitvijo z višjim vnosom holesterola (do 14mg/kg puste telesne mase) v primerjavi z nižjim. V drugi od teh dveh študij so rezultati pokazali celo linearen trend med vnosom holesterola in pridobljeno pusto telesno maso od intervala 2,2-3,5mg/kg puste telesne mase pa do intervala 7,2-10mg/kg puste telesne mase. Kot posreden dokaz pozitivnega vpliva holesterola pa so lahko tudi izsledki, da vegeterijanski in podobni prehranski režimi rezultirajo v manj pridobljene mišične mase v primerjavi z neomejenim naborom živil (kjer se seveda uživa meso, jajca in mlečne izdelke), tudi če je vnos beljakovin enak. Rastlinski prehranski viri namreč vsebujejo izredno malo holesterola, medtem ko ga vsejeda populacija vnese precej lažje.
Znanost sicer še ni odkrila natančnih mehanizmov, preko katerih bi holesterol prispeval k hipertrofiji, znani pa so pozitivni vplivi holesterola na regeneracijo mišičnega tkiva. Holesterol kot gradnik celičnih membran lahko prispeva k njeni stabilnosti, kar mišične mikro-poškodbe, povzročene z vadbo pod obremenitvijo, znižajo. Holesterol je prav tako nujen za tvorbo t.i. »lipidnih raftov« - posebnih predelov celičnih membran, katerih elementi so odgovorni za celično signalizacijo.
Vpliv holesterola na mišično maso je še vedno glede na do sedaj objavljeno literaturo demonstriran le na nekaj primerih in še ti imajo svoje omejitve. Zatorej ni potrebe po ogromnem vnosu holesterola za vse tiste, ki želijo pridobiti čim več mišične mase. Vsekakor pa izgleda, da je vnos do 800mg (toliko dobimo v štirih celih jajcih) dnevno za ta namen koristen.
REFERENCE:
Chang Woock Lee, Teak V. Lee, Vincent C.W. Chen, Steve Bui, and Steven E. Riechman: »Dietary Cholesterol Affects Skeletal Muscle Protein Synthesis Following Acute Resistance Exercise« The FASEB Journal, April 2011
Van Vliet, et al: »Consumption of whole eggs promotes greater stimulation of postexercise muscle protein synthesis than consumption of isonitrogenous amounts of egg whites in young men« Am J Clin Nutr. 2017 Dec;106(6):1401-1412
Riechman S.E., Andrews R.D., Maclean D.A., Sheather S.: »Statins and dietary and serum cholesterol are associated with increased lean mass following resistance training« J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2007 Oct;62(10):1164-71.
Campbell W.W., Barton M.L. Jr., Cyr-Campbell D., Davey S.L., Beard J.L., Parise G., Evans W.J.: »Effects of an omnivorous diet compared with a lactoovovegetarian diet on resistance-training-induced changes in body composition and skeletal muscle in older men« Am J Clin Nutr. 1999 Dec;70(6):1032-9.
Riechman S.E., Lee C.W., Chikani G., Chen V.C., Lee T.V.: »Cholesterol and skeletal muscle health.« World Rev Nutr Diet. 2009;100:71-9.